10 Aralık 2017 Pazar

       

                İNSAN-1
  Şu koca dünya... Hikayesi ne de zor.  Muhteşem bir tablo. Her noktasında insanı mest eden sayısız güzelikler...  Denizin,toprağın,yaprağın rengi,dağların,ovaların,deltaların gözleri şenlendirmesi...Ve acılar,acılar,acılar...Savaşlar,yokluk,   perperişan insanlar...Ve depremler,seller,afetler...Bütün bunları yaşamasa da haberdar olan insan. Nasıl huzur buluyor? Aklımda  sorular...
   Nihayet ruhum limanda. Sorularım cevap buldu kalbimde.
  Evet,insan şu uçsuz bucaksız alemde bir zerre bile değil belki ancak öyle yaratmış ki Yaratan, her insan koca bir alem. Her insan kendi dünyasında yaşıyor.  Çoklarına göre küçük olan o dünyalarda ne sevinçler ne acılar var.Zihin ve yürek sadece kendi dünyasına odaklanmış: çoluk çocuğu,ana babası,komşusu,arkadaşı,akrabası,işi gücü,kedisi köpeği, yaptığı yürüyüş,hoşlanmadığı söz,seyrettiği manzara,gönlünü eğleyen uğraşlar,baş koyduğu fikirler,geçim kaygısı...
  Ve böylece her insan koca bir dünya. Ondandır kendimizi yeryüzünde bu kadar önemli görmemiz. Halbuki şu uçsuz bucaksız alemde cürmümüz bir toz zerresi bile değil...

8 yorum:

  1. Hoşça bak zâtına kim zübde-i âlemsin sen.
    Merdüm-i dîde-i ekvân olan âdemsin sen. demiş ya Şeyh Galip
    Kainatın göz bebeği olan insan neden önemsiz olsun ki ?Bir de kendi değerinin farkında olsa...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önemsizliğimiz cüssemizde.fert olarak alemde kapladığımız yerde. Yoksa elbette ki Allah insanı en üstün ve ne yazık ki en aşağı varlık olarak yarattı.Önem gerçekten "insan" olmakta.
      "hayftır şah iken alemde geda olmayasın
      keder-alude-i ümmid u reca olmayasın
      vadi-i ye’se düşüp hiç ü heba olmayasın
      yanılıp reh-rev-i sahra-yı bela olmayasın
      ademe muttasıl ol ta ki cuda olmayasın
      secdeler eyle ki merdud-i huda olmayasın

      hoşça bak zatına kim zübde-i alemsin sen
      merdüm-i dide-i ekvan olan ademsin sen"
      Şu öğütlere kulak verebilirsem gerçek bir insan olabilirim.

      Sil
  2. İnsanoğlu egosentrik yaratılmıştır, genlerimizde aktarılan bu özellik yaşamın devamını garanti altına almak için geliştirilmiş yaratıcı tarafından. Kendinden gayrısı için fazlaca telaşlanan insan yaşamayı sürdüremez, çoğu intihar vakasının altında da bu yatar zaten. Vallahi ben demiyorum, bizim psikiyatri kitapları diyor 🤗

    YanıtlaSil
  3. Telaşlananların da elinden gelen pek bir şey yok sevgili hemşerim. O sizin dediğiniz egosentrik olduğumuz için bütün dünyayı kendi eksenimizde dönüyor sanıyoruz ya! Zaten bu sebepten çevremizdeki olumsuzlukların yörüngesinden çabucak çıkıp kendi eksenimize dönüyoruz.

    YanıtlaSil
  4. Adına ego da denilen enemiz yani ben duygumuz bizim miftahımız, pusulamız. Ancak ne var ki pusulasını şaşıran, elinde alemlerin miftahının olduğundan bihaber insanoğlu hep aynı şeyleri yaşıyor. Kazanmasına ya da kaybetmesine vesile ediyor. Ta Adem ile Havva dan bu yana ben duygusu insanın eline verilmiş ama özellikle şu asırda en fütursuz hallerini yaşıyor, biz de maalesef payımıza düşeni yaşıyoruz. Bazen gafletle bazen de azıcık uyanarak.
    Ümitvarız, az da olsa duru yürekler güzel etkileşim ve elektrik yayanlar var dünyada. Allah bizleri de onlardan etsin ve karşılaştırsın.

    YanıtlaSil
  5. Pusulasını şaşırarak dünyanın merkezinin kendileri olduğunu sanıp insanlara eziyet edenlere Şair Nabi seslensin o zaman:
    "Bâğ-ı dehrin hem hazânın hem bahârın görmüşüz
    Biz neşâtın da gâmın da rûzgârın görmüşüz
    ...
    Top-ı âh-ı inkisâra pây-dâr olmaz yine
    Kişver-i câhın nice sengîn hisârın görmüşüz."
    Kendi dünyasını ve çevresini iyiliklerle bezemiş insanlarla dolu bir dünya umut etmek güzel.

    YanıtlaSil
  6. Gerçekten zaman zaman biz kimiz ki diyorum. Bu gezegeni hoyratça kullanan insan ırkı, kendi türü dahil tüm canlılara tepeden bakıp gücü yettiğince eziyor. Yazık.

    YanıtlaSil
  7. Allah insanı en üstün varlık olarak yaratmış.Fikri zikri duyguları olan bir varlık ancak bunları güzelliklere kullanmayınca en aşağı seviyelere düşüyor insanoğlu. İnsanlık her devirde böyle insanların şerrine uğruyor. Ayrıca çevremizde sınavları zor olan pek çok insan var fakat öyle yaratılmışız ki her şeyi bir tarafa atıp kendi yörüngemize dönebiliyoruz.

    YanıtlaSil