4 Mart 2017 Cumartesi




     
          NİMETTENSİN... NİMETTENSİN...
     
       "Karadeniz deyince aklınıza ne gelir?" diye sorsam muhtemelen "yeşil ve mavi" diyeceksiniz. Bense bugün bir başka Karadeniz yeşilinden,  fasulye turşusundan söz etmek istiyorum sizlere. Tabii dilimin döndüğünce. Bu arada yaz sonu görümcemin hazırlayıp gönderdiği turşu da arz ı endam etsin

         Karadenizlinin milli yiyeceğidir  hamsi,kara lahana,fasulye turşusu ve mısır ekmeği. Bugün öncelik turşuda. Turşu aşkı öyle bir şey ki buralarda sabah sabah okulda çay saatinde fasulye turşusu bayramı vardı. ben sonuna yetiştiğimden tencerenin dibini ancak fotoğraflayabildim.

         Bizde turşu yemeğin kendisi olarak tüketilir. Çiğ turşu yemez Karadenizli.Bol soğanla kavurur ,  yanına da bir mısır ekmeği çeviriverince sofrada baş köşeye kurulur. Kavurma turşunun aslı fasulyedir ya ; yeşil domates , kelem(beyaz lahana ve karışık olanlar da soğanla kavrulup pişirilir. emin olun  çok da lezzetli olur.  Bir de çay oldu mu daha ne olsun?..
                                                                                                                                                               
         Ancak fasulye turşusuna haksızlık etmemek gerek. Ondan en az üç çeşit yemek daha yapılır ki bu diyarda çay saatlerinin lezzetlerindendir onlar da. Tariflerini internet ortamında rahatça bulacağınız için ben sadece isimlerini vereyim de haddim olmayan işlere kalkışmayayım. Belki sizler de denemek istersiniz. Özellikle mayhoş ve ekşili tatları sevenler denemekle bir şey kaybetmezler.

        Önceliği dibleye verelim. Fasulye diblesinin aslı taze fasulyeden yapılır ama turşusundan da yapılınca daha değişik ve hoş bir tat ortaya çıkar.



Nasıl da nefis görünüyor...
        Bilgisayarı elime geçirebildiğim şu saatte kapanışı "kaygana" ile yaparken turşu kavurması ve kayganayı hazırlayıp bize ikram eden hizmetlilerimize teşekkür ediyorum. Diblenin resimleri ise internetten.
        Kaygana denilen yemek yapılırken turşu yıkanıp suyu süzdürülür. Mısır ununa bulanır.Hafif  yağlanan kızartma tavasına hamsi gibi dizilir ve kızartılır.
Afiyetle yedik. Hizmetlilerimizin ellerine sağlık.
Uzun zamandır bilgisayar yokluğundan paylaşım yapamadım. 
lütfen ilgisiz  olduğumu düşünmeyin. Evde bir tane bilgisayar olunca böyle oluyor. Ama telefondan sizleri takip ediyorum. Güzel günlerde buluşmak dileğiyle hoşça kalın.

25 yorum:

  1. Karadeniz gezilerimiz sırasında tattığım ve sevdiğim lezzetler. Dibleyi ben de yaparım ama normal fasulyeden. Afiyet olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her yörenin kendine has tatları var. Karadeniz kadını ise çalışkanlığının yanında azdan çoğu ortaya çıkarmayı da başarmış.

      Sil
  2. Fasulye kavurmasını duyuyorum hatta Rizeli bir arkadaşım sofrasına koymuştu ama ben hiç tatmadım. İçimden turşunun kavurması mı olur da dedim. Ama şimdi böyle anlatınca canım çekti. Taze fasulyeyi çok severim özellikle çalı, ortasından bölerek pişiririm bıkmadan yerim yazın. Dible fasulyeye özgü isim mi yoksa pirinç giren sebze yemeklerine dible mi deniliyor? Ellerinize sağlık, ben hep bekliyorum böyle tatlı anlatımlı yemek yazıları.. Sayfanızın yeni hali hayırlı olsun, bütün kutular tıklılm tıklım dolsun. Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Damak tadının oluşmasında yöresel yiyeceklerin de büyük payı var. Tanıdık olmayınca garipsemeniz çok normal ama inşallah çok güzel pişiren birine rastlayıp siz de tadarsınız belki belli mi olur? Sanırım dible pirinçli sebzelerin genel adı. Kara lahana hatta pırasa diblesi de yapılıyor çünkü.
      Sayfamın yeni hali tamamen bilgisizliğin ve beceriksizliğin ortaya çıkardığı bir tesadüf. Bir diğer değerli dost "değmesin yağlı boya"nın hediyesi olan başlığı yerleştirmeye çalışırken bu hale geldi ve bir türlü düzeltemedim. Ancak güzel dileklerinize teşekkür ederim. Selam ve sevgilerimle...

      Sil
  3. Turşu ve ekşili şeyler dayanamadıklarımdan afiyet olsun hepi sevilen yemekler ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım biliyorsunuz bu tatları. Ben de çok severim ekşiyi. Bak,şimdi bol ekşili bi salata olmalıydı.

      Sil
  4. Fasulye turşusunu daha evvel tatmıştım lakin sevememiştim. Belki iyi kurulmamıştı, bilemiyorum ama kavurmasını hiç denemedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Turşu kavurması Karadeniz'e özgü bir tat. Bildiğim kadarıyla başka yöremizde yok.İlk defa tattığınız için değişik gelmiştir. Ama fasulye turşusunun özelliği kavrularak henmesi. Biz eşimle kavrulmamış olanını doğrsyıp bol limon ve zeytinyağıyla harmanlayıp çiğ salata olarak da tüketiyoruz. Diğer tırşular da bu yöntemle gsyet güzel oluyor. Deneyin isterseniz.

      Sil
  5. Fasulye diplesinin tadini merak etttim cok pis canim cekti :) bir türlü tursu tutturamiyorum ya sebzeler yumusak oluyor bi süre sonra yada tadi kötü bi cok kez denedim ama olmuyo malesef... Sizinde ellerinize saglik

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldiniz. Valla benim turşularım da anca anca tutmaya başladı diyebilirim. Fasulye turşumu ise eskiden rahmetli kayınvalidem yapardı çok da güzel olurdu. Şimdiyse sağ olsun görümcem yapıyor. Siz de denemekten vaz geçmeyin bence.

      Sil
  6. Turşusunu çok yaparım ve severek de tüketiriz. Kavurmasını hiç yemedim. Kardeşlerim Zonguldak ta yaşıyorlar onlardan sık duyarım çok da iştahlı anlatırlar fasülye kavurması ve kuymağı hiç kısmet olmadı yemek şimdi fotoğraflarınızı görünce dönüşte onlara yaptıp deniyeceğim:)
    Çok güzel anlatım ve fotoğraflar emeğine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biraz daha kalacaksınız anlaşılan yurt dışında. Gelince özlediğiniz tatlara kavuşursunuz yine. Bol soğanlı turşu kavurmasını deneyin derim ben.Yanında da şöyle fırın unundan yapılmış mis gibi mısır ekmeği de olsun ama.

      Sil
  7. Of of,nasıl canım çekti şimdi.Hele de karalahana ( biz pancar deriz aslında ) turşusu kavurması olacak ki,afiyet olsun.Ay aklıma düşürdünüz ya,burada bizim sırık fasulyesine benzer bir fasulye var ondan turşu yapmayı deneyeyim,bakayım olacak mı?Hahaha,hiç aklımda olmayan bir şeye ilham oldunuz şimdi,hemşeri farkı işte 😍

    YanıtlaSil
  8. Bir de sizi takibe almıştım ben ama yeni yayınlarınız förünmüyor bende,tekrar takibe alayım dedim,nereden yapacağımı bulamadım 🙄

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben sizden daha çok acemiyim. "dildennagmeler.blogspot.com" dan girince olmuyor mu bilemedim ki... İyisi mi emeklinolunca bi kursa gideyim ben.

      Sil
  9. Karadenizli bir arkadaşım yapmıştı fasulye kavurmasını milli yemeklerimizden diye.Çok beğenmiştim.Şimdi tekrar hatırladım o lezzeti ve canım çekti.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldiniz. O zaman arkadaşınızı ziyaret etmek şart oldu galiba. Değişik tatlara bazen ön yargılı yaklaşsak da tadınca vazgeçilmez olabiliyor.

      Sil
  10. Merhabalar,
    Karadeniz lokantası var Konya'da bayılırım oradaki lezzetlere turşu kavurmasıyla bir türlü tanışamadık. Hep merak ettiğim bir lezzet eşim yemiş bayılmış lezzetine.Karadenizli arkadaşım vardı.Evlerinden mısır ekmeği eksik olmazdı. O mısır unları bizim bildiğimizden değil tabi öyle olunca lezzet de kaçınılmaz oluyor.
    Tek bilgisayardan vakit bulduğunuzda :) kahve içmeye bana da beklerim laflarız ordan burdan ;)

    YanıtlaSil
  11. Hoş geldiniz. Kızım Selçuk'tan mezun. Bu vesileyle Konya'ya geldim birkaç sefer. Güzel bir şehir. Karadenizliler her yerde zaten. Turşu kavurmasını da tadın derim ben.

    YanıtlaSil
  12. Ay fena oldum bunları görünce, pek güzeller. Biz Erzurumluyuz ama çok yapılır Karadeniz yemekleri evde. Coğrafya yakın olunca. Hepsini de severim.

    YanıtlaSil
  13. Siz uzaklardasınız tabii. Geldiğiniz zaman yersiniz inşallah.

    YanıtlaSil
  14. Sevgili Bir Tatlı Huzur, son yazıma yazdığınız yorum ve cevabım bir karışıklık sonucu silindi. Kusura bakmayın bu yanlışlıktan dolayı, o zaman buradan çok teşekkür ediyorum, gönlünüze elinize sağlık. Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  15. Sağlık olsun.Bazen yorumlarımı gönderemiyorum bile. Sonra nasılsa düzeliveriyor. İnceliğiniz için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  16. Offf hepsini de çok severim :) Sonuncuya fasülye tavası deriz biz. Yaprak bezelyeden de çok güzel oluyor. Hımm, olsa da yesek ;)

    YanıtlaSil
  17. Hoş geldiniz. Memleket nere,siz de mi Karadenizlisiniz yoksa? Ayrıca bezelye kızartmasını ben de çok severim.Tabii mısır unuyla harmanlanınca.

    YanıtlaSil